Random Image

kamion.jpg
You need to upgrade your Flash Player

Designed by:
MojDizajn MojDizajn
Dobrodošli na MS-ALEM.NET
DOBRO DOŠLI NA NAŠU WEB STRANICU
Cjenjeni korisnici naših usluga !
 
Bosanska Krupa je dobila prvu halal-mesnicu s hranom životinjskog porijekla pripremljenu u skladu s tradicionalnim običajima muslimanskih vjernika i šerijatskim propisima.
 
Halal je arapski termin koji označava "nešto što je dozvoljeno,zakonom odobreno".
Kada se spominje u kontekstu jela i pića, označava "ono što je Muslimanima dozvoljeno konzumirati". Ta dozvoljena, "čista" hrana zahtjeva strogu proceduru obrade mesa.

Naime, životinja ne smije prethodno biti podvrgnuta bilo kakvoj vrsti mučenja ili omamljivanja, a takvu životinju smije zaklati isključivo osoba muslimanske vjeroispovjesti.Osim toga, šerijatski propisi nalažu i da u blizini ne smije biti druga, još živa životinja.
 
Prilikom klanja,osim uobičajenih higijenskih standarda, mora se osigurati i maksimalno krvarenje životinje, kako se krv ne bi zadržala u mesu. Halal-mesnica je otvorena u sklopu d.o.o. Ms-Alem Bosanska Krupa.
 
 
 
Naime, mesna industrija posjeduje certifikat HALAL koji označava da su svi proizvodni procesi od odabira životinje, preko klanja do obrade i dolaska finalnog proizvoda na police usklađeni s prehrambenim standardima koje nalaže certifikat HALAL.